torstai 19. elokuuta 2010

Sähkölasku ja energian säästäminen

Sähkölasku on yksi niistä laskuista, joka aina postiluukusta tupsahtaessaan aiheuttaa yllätyksen. Jostain syystä en ole vielä tähän ikään mennessä tajunnut varautua sähkölaskun tuloon, vaan se on joka kerta yhtä ikävä yllätys joka nostaa hien otsalla siitä, että milläs hiton rahalla tämä lasku nyt maksetaan. Eilen katselin masentuneena sähkönkulutuksemme jälleen kasvaneen edellisvuodesta ja ihmettelin, että mihin ihmeeseen me sähköä tuhrataan edellisvuotta enemmän?! Olen nyt sitä mieltä, että meidän perheen pitää tutustua aiheeseen energian säästäminen!



Asiaan hieman tutustuttani ymmärsin, että suurin osa eli vähintään puolet sähkölaskustamme koostuu lämmitykseen menevästä sähköstä! Viideosa puolestaan koostuu veden lämmityksestä ja viidennes kodin valaistuksesta, loput viihde-elektroniikan käytöstä, ruoan säilytyksestä ja valmistamisesta, pyykkien ja astioiden pesusta sekä muita sähkölaitteista. Sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa merkittävästi siis jo pelkästään laskemalla kodin lämpötilaa yhdellä asteella. Lämpimän veden kulutukseen voi koko perhe pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi läträämällä suihkussa lyhyempiä aikoja ja sulkemalla hanan tarvittaessa esim. saippuoinnin ajaksi. Öö, en ihan heti näe itseäni värjöttelemässä suihkussa välillä ilman lämmintä suihkuvettä virtaamassa iholleni. Kylmähän siinä tulee! Pikainen suihkuttelija olen sijaan ollut aina.

Lämmityksen ja lämpimän veden jälkeen suurin sähkönsyöppö on valaistus. Hehkulamput meillä on jo aikoja sitten vaihdettu energiansäästölamppuihin mutta nyt sain lukea, että vielä energiansäästölamppujakin tehokkaampis ovat Led-valot. Sähkösyöppöiset kodinkoneet voi puolestaan selvittää lainaamalla esim. Fortumilta kulutusmittarin, jolla voi mitata kunkin kodinkoneen sähkön kulutuksen. Taidanpa hakea sellaisen mittarin meille pikimmiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti