perjantai 29. tammikuuta 2010

Ilmalämpöpumppuun pettynyt

En tiedä olenko vielä kirjoittanut aiheesta, josta mieheni on nyt paasannut syksystä lähtien. Edellisvuoden syksyllä innostuimme maalämpöpumpusta sen rahaa säästävien ominaisuuksien takia. Maalämpöpumppu ei itse maksa paljoakaan, moottori maksaa pari tuhatta ja muut osat ovat ikuisia. Sen markkinoidaan maksavan itsensä takaisin useassa vuodessa. IVT maalämpö oli se mihin päätyttiin, sillä meillä on tarve kuumalle käyttövedelle ja IVT maalämpö Greenlinen mallisto pystyy valmistamaan markkinoiden kuuminta tällä hetkellä. Maalämpöpumppu oli siis hyvin onnistunut valinta ja siitä innostuneena päätimme ottaa mökille ilmalämpöpumpun. Samaisesta syystä, eli sähkön kulutuksen pienentämiseksi.

Näin ei ole käynyt ja tämä sapettaa suuresti miestäni. Itse asiassa sähkön kulutus mökillämme kasvoi 400 eurolla viime vuonna. Nyt näin uutisen, jonka mukaan kuluttajaneuvojille on tullut ennätysmäärä valituksia ilmalämpöpumpuista. Pitkä pakkasjakso on ilmeisesti hyydyttänyt ilmalämpöpumput tai ainakaan niiden omistajat eivät koe saavansa pumpusta sellaista tehoa irti kuin mitä pumpun markkinoinnissa on luvattu. Maalämpöpumpun kanssa meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia, mutta ilmalämpöpumpun kanssa olemme lyöneet päätämme seinään saman asian kanssa.

Kuluttajaviranomaisten mukaan huonoimmassa skenaariossa koko ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on voinut mennä umpijäähän. Ellei ilmalämpöpumppu muutamasta korjauksesta huolimattakaan ryhdy pelittämään, on näissä tilanteissa saanut purkaa kaupan. Kuluttajalehdessä oli artikkeli aiheesta ja sen mukaan viime vuoden aikana tuli 450 yhteydenottoa lämpöpumpuista ja kuluttajariitalautakuntaan näistä jutuista meni 70.
Eli oma kokemus on se, että myyntimiehen puheisiin ei pidä luottaa. Sääliksi käy niitä, jotka ovat ajatelleet hoitavansa talon koko lämmityksen ilmalämpöpumpuilla, sillä nyt kun pakkasta on ollut yli 10 astetta jo monena päivänä putkeen, ei ilmalämpöpumppu vaan oman kokemukseni mukaan pidä taloa riittävän lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti