keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Istuminen on epäterveellistä

Luin tänään mielenkiintoisen artikkelin liiallisesta istumisesta. Artikkeli on oivallinen motivaattori tulevaa matkaani silmällä pitäen. Artikkelissa käsiteltiin sitä, miten liiallinen istuminen typistää elämää. Australialaisten tekemän tutkimuksen mukaan television katselu typistää elinvuosia. Tutkimuksessa seurattiin miltei 9 000 terveen miehen ja naisen television katselua ja sen yhteyttä kuolemaan seitsemän vuoden aikana. Tulokset olivat hämmästyttäviä. Tutkijoiden mukaan jokainen päivittäinen television edessä istuttu tunti lisäsi sydän- ja verisuonitautikuoleman riskiä 20 %. Eli yli neljä tuntia päivässä televisiota katselevalla on liki puolet suurempi riski kuolla kuin alle kaksi tuntia telkkua katselevalla. Sydän ja verisuonitautiin kuoleminen oli jopa 80 % todennäköisempi.

Mielenkiintoista oli se, että kytkös televisionkatselun ja menehtymisen välille löytyi vaikka verenpaine, tupakointi, kolesteroli, ruokavalio, vyötärönympärys ja vapaa-ajan harrastukset otettiin huomioon. Tutkijoiden mukaan ongelmana on istuminen eli myös sekä työpöydän että tietokoneen ääressä istuminen saattaa olla terveysriski.

Eli aktiiviloma Bulgariassa tulee tarpeeseen :). Ja sitä ennen kannattaa ehkä valita hyvä sohva. Löysin sisustajansohva-nimisen sivuston, jossa oli hyvä opas sohvan valitsemiseen. Suosittelen sitä meille kaikille sohvaperunoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti