keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Alan vaihdos oppisopimuksen avulla?

Olen tässä miettinyt alan vaihdosta. Nuorena haaveilin vaatesuunnittelijan urasta, joten vaatekaupassa työskentely on houkutellut minua niin kauan kuin muistan. Olen hieman tutkinut aikuiskoulutusmahdollisuuksia ja sikäli kun kokonaan koulunpenkillä ja opiskelijaksi ryhtymiseen ei taloudellisesti ole varaa, on sopivimmaksi vaihtoehdoksi minulle noussut oppisopimus koulutus. Oppisopimus koulutus on siis työpaikalla työn yhteydessä suoritettava ns. näyttötutkinto, johon kuuluu sekä työssä oppimista että koulussa suoritettavia kursseja ja tenttejä. Oppisopimuksen edellytys on, että työaika on vähintään 25 tuntia viikossa. Valtaosa koulutuksesta on työssä tapahtuvaa oppisimista, jolloin työnantaja siis maksaa koulutettavalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa.Koulussa vietetystä ajasta oppisopimus opiskelija on puolestaan oikeutettu tukeen.

Oppisopimus sopii sekä nuorille että aikuisille, sillä mitään yläikärajaa ei ole. Vielä tällä hetkellä oppisopimusta järjestetään vain ammattitutkintoihin- ja erikoisammattitutkintoihin. Kenties joskus tulevaisuudessa oppisopimusta voitaisiin hyödyntää ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissakin? Oppisopimus nimittäin lisäisi työvoimatarjontaa samantien suurien ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, kun koulujen sijaan opiskelijat opiskelisivat työnohessa oppisopimuksella.

Löysin kiinnostavan artikkelinkin aiheesta täältä (lue lehti). Artikkelissa Innossakin vaikuttanut Minna Cheung kertoi kuinka vaatemyyjän ammatissa erityisesti työssä oppiminen on erityisen tärkeää, sillä myyjän pitää olla tietoinen vaatteen teknisistäkin ominaisuuksista, kuten materiaaleista, laadusta, istuvuudesta, hoitamisesta jne. Ottaisikohan joku vaatekauppa meikäläisen oppisopimuksella töihin? Pitääpä alkaa selvittelemään, ehkä isoissa ketjuissa voisi olla saumaa, koska pienemmät kaupat tarvitsevat harvoin kahta myyjää enempää.

Toisaalta voisin jäädä tällekin alalle jolla nyt olen, jos jotain uutta ja valoisaa olisi luvassa tunnelin päässä. Ei jaksaisi enää tätä samaa vanhaa. Voisin ehdottaa nykyiselle työnantajalleni esim. jotain lisäkoulutusta joka järjestettäisiin oppisopimuksella, ja ehkä sen kautta päästä toiseen yksikköön töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti