keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Virvon varvon

Varvottiinko teille tuoreeks terveeks viime sunnuntaina? Meillä kuulkaa varvottiin ja useaan otteeseen. Virpojia kävi jos jonkin moisia, välillä oli panostettu enemmän ja välillä vähemmän. Mukana oli kahvipannua, luutaa ja  pikkuveli puettuna kissaksikin, joka sanoi "mau". Paras oli kuitenkin kaksi jo teini-ikäistä tyttöä, jotka vetivät asenteella noidaksi pukeutuneena "Virvon varjon vaan sulle, ja palkka kiitos mulle!", ja tarjosivat risua ilman mitään koristeita. :D Nauruhan siinä tuli ja oli pakko pimuille antaa pari pääsiäismunaa palkaksi.

Omaa tyttöä noidaksi meikatessa tulin miettineeksi olisiko äidin meikkien sijaan ollut fiksumpaa maalata lapsukaisen kasvot siihen tarkoitukseen tarkoitetuilla kasvomaaleilla? Myös naamiaisasut olisi voinut hankkia ihan silläkin ajatuksella, että noita-akan asu kävisi muihin lasten naamiaisiin kuin pääsiäisnoitailuun. Tiesittekö muuten, että virpominen on alun perin vanha Karjalainen perinne, johon on myöhemmin sekoittunut suomenruotsalainen pääsiäisnoitaperinne? Virpomistapa levisi Suomeen aikoinaan silloin, kun Karjalan siirtoväestö asutettiin muualla Suomeen. Noidaksi pukeutuminen on ollut täysin erillinen, länsisuomalainen perinne, joka on rantautunut Suomeen Ruotsista. Itä- ja länsisuomalaisten tapojen sekoittuessa keskenään syntyi uusi perinne, jossa noidat kiervätä virpomassa ovelta ovelle.

Tänään meillä maalataan naapurin tyttöjen kera kananmunia. Wikipedian mukaan kananmuna symboloi Kristinsukon mukaan ylösnousemusta: se on päältäpäin eloton ja kylmä, mutta kätkee elämän sisäänsä. Koristeltumuna olisi muuten tarkoitus antaa lahjaksi pääsiäisenä eikä pitää itsellä. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät maalattujen pääsiäismunien antamisesta on Wikipedian mukaan 900-luvulta: lähteen mukaan Tessalonin luostarin igumeni antoi munkeille pääsiäisyönä maalattut pääsiäismunat. Meillä suklaiset pääsiäismunat joko kätketään, jotta lapset voivat etsiä ne, tai vaihtoehtoisesti "pääsiäiskana" käy munimassa munan pääsiäisen aikana kunkin tyynyn alle. Itse maalatut munat ovat ihan vaan omana ilona esillä koko pääsiäisen ja usein niitä jaetaan sukulaisille, kuten mummolle, jos ja kun niitä haluavat. Millaisia pääsiäismunaperinteitä teillä on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti